vineri, 16 noiembrie 2007

Criza demografica in Romania


BUCUREŞTI - Românii vor fi din ce în ce mai puţini, tinerii vor emigra în continuare, iar cei care vor rămâne în ţară vor fi mai ales cei apropiaţi vârstei a doua, sunt de părere demografii.
Această îmbătrânire a populaţiei se va simţi cel mai tare în economie, iar declinul, spun specialiştii, ar atinge apogeul în 2025. România ar putea evita o criză demografică doar dacă guvernanţii vor lua măsuri de stimulare financiară a familiilor, pentru a le determina să aibă mai mulţi copii.

La ora actuală, populaţia în vârstă de muncă în România este de 14 milioane. În 2050, dacă nu intervine o redresare a natalităţii, populaţia în vârstă de muncă va fi de doar 9 milioane, avertizează profesorul Vasile Gheţău, de la Centrul de Studii Demografice – Academia Română.

În România sunt aproape 30 de pensionari la 100 de tineri, iar dacă lucrurile nu se schimbă, numărul pensionarilor se va dubla. România nu este singura ţară care are şi va avea probleme de îmbătrânire a populaţiei. Acelaşi fenomen are loc şi în Germania, Austria, Grecia sau Portugalia. Diferenţa este că toate aceste ţări iau măsuri socio-economice. Bulgaria tratează această problemă ca pe una de securitate naţională.

La noi, în ultimii trei ani, numărul nou-născuţilor a crescut. Lucru pe care guvernanţii nu l-au luat în seamă şi am ajuns anul acesta să trecem printr-o criză a grădiniţelor fără precedent. Natalitatea în creştere este, însă, departe de a compensa valul masiv de emigraţie.

Există, însă, şi aspecte pozitive. Emigraţia a scăzut rata şomajului în România, iar tehnologiile moderne în medicină au prelungit speranţa de viaţă. În medie, femeile trăiesc 76 de ani, iar bărbaţii 65.

Parlamentul European este şi el preocupat. Se estimează că Produsul Intern Brut al Uniunii va fi în continuă descreştere. Uniunea Europeană a decis să finanţeze programe de formare profesională. România ar putea să profite din plin de ele pentru a-i pregăti pe cei care sunt la vârsta la care cu greu îşi mai găsesc un loc de muncă.

sursa