duminică, 11 noiembrie 2007

Obezitatea copiilor - o mare problema si in Uniunea Europeana


Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atentioneaza asupra cresterii ingrijoratoare a obezitatii in Uniunea Europeana. Conform unui studiu realizat de specialistii OMS, citat de Radio Romania Actualitati si preluat de Rador, in prezent exista 3 milioane de elevi obezi in Europa si anual circa 85.000 de copii devin obezi.

Obezitatea infantila, spun medicii, se afla la originea bolilor manifestate la maturitate, precum diabetul de tip II. In timp ce jumatate din populatia adulta a Uniunii Europene este obeza, un sfert dintre elevi sunt supraponderali si este foarte probabil sa devina mai tarziu obezi, cauzele principale fiind stilul de viata sedentar si consumul alimentelor de tip fast-food.

Anumite masuri au fost deja adoptate in UE, noteaza Rador, printre ele numarandu-se interzicerea publicitatii pentru bauturile zaharate destinate copiilor, reformularea retetelor in vederea diminuarii sarii, zaharului si grasimilor, precum si promovarea activitatilor sportive in scoli.

Totodata, Comisia Europeana finanteaza numeroase proiecte, iar in plan legislativ prioritatea este de a asigura etichetarea clara si informativa a alimentelor cu specificatii privind continutul in grasime si zahar.

Avertismentul OMS este clar: costul uman este inacceptabil. Obezitatea provoaca o serie de boli cronice, diabet, anumite tipuri de cancer si afectiuni cardiace, iar in cazul copiilor tendinta mareste riscul imbolnavirilor si reduce speranta de viata.

sursa