luni, 12 noiembrie 2007

Politia Rutiera - pe primul loc la CORUPTIE!


Politia Rutiera este perceputa de romani drept una din structurile cu un nivel ridicat al coruptiei din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), urmata de Politia de Frontiera si de Inspectoratul de Politie, releva un sondaj INSOMAR, publicat de agentia NewsIn. Cei care apreciaza ca „ridicat“ nivelul coruptiei in Politia Rutiera sint oameni din mediul urban, cu virste de pina la 50 de ani si nivel ridicat de educatie. In plus, exista o diferenta semnificativa intre respondentii din Bucuresti si cei din restul tarii. Astfel, 84% dintre cei din Bucuresti percep un nivel ridicat al coruptiei in Politia Rutiera, in conditiile in care media pe intreaga tara este de 64%.
Totodata, potrivit sondajului, institutiile din cadrul MIRA percepute ca avind nivel scazut de coruptie sint Serviciul de Evidenta a Persoanelor si Jandarmeria. Un caz aparte il constituie cel al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), institutie care are drept scop prevenirea si combaterea coruptiei in cadrul MIRA. In cazul DGA, 41% dintre respondenti considera ca exista un nivel ridicat de coruptie, releva sondajul.
De asemenea, o treime dintre subiecti au afirmat ca au cunostinta de fapte de coruptie savirsite de angajati ai MIRA, in timp ce 41% dintre ei au declarat ca au oferit „mici atentii“ unor angajati ai institutiilor de stat. Potrivit sondajului, 22,4% din populatie stie de existenta unui numar de telefon/telverde la care pot fi sesizate fapte de coruptie din cadrul MIRA. Studiul a fost realizat de INSOMAR la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, in cadrul programului Centrul National pentru Integritate. Studiul a fost efectuat in perioada 10-17 octombrie 2007, prin metoda sondajului de opinie pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate. Volumul esantionului a fost de 1.226 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu virsta de peste 18 ani.
Temele abordate in sondaj au fost: cresterea coruptiei dupa aderarea la UE, perceptia asupra coruptiei in institutiile din cadrul MIRA, notorietatea, eficienta, influenta politica a institutiilor din administratia publica locala si centrala fata de lupta impotriva coruptiei si cunoasterea competentelor si activitatii acestora.

sursa