joi, 22 noiembrie 2007

Oprescu: Dacă medicii vor fi găsiţi vinovaţi în cazul Sebastian, vor plăti cu vârf şi îndesat

Medicul Sorin Oprescu, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că ancheta în cazul Sebastian este în derulare, iar dacă medicii vor fi găsiţi vinovaţi, atunci vor plăti, întrucât nimeni nu va fi iertat.

"Vreau să o asigur pe Alina Lungu, mama micuţului Sebastian, că nu vom ierta pe nimeni. Dacă medicii implicaţi în cazul Sebastian vor fi găsiţi vinovaţi, atunci ei vor plăti cu vârf şi îndesat'', a mai spus Oprescu.

În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor Bucureşti, incidentul de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vizează cu "certitudine un defect de organizare şi de comunicare. O asigur pe mama micuţului că fiecare medic care a greşit va plăti. Nu iertăm şi nu am iertat cu nimeni. Dacă se fac vinovaţi, vor plăti cu vârf şi îndesat. Nu ştiu dacă aduce alinare. Regret că li se întâmplă colegilor mei din Univeristar. Dar cred că acolo este un defect de organizare. Frica mea, cât am condus spitalul 12 ani, a fost neonatologia şi secţia de naşteri'', a mai spus Oprescu.

În opinia preşedintelui CMB, sunt "solidari în răspundere, pe lână cei implicaţi direct în cazul micuţului Sebastian, profesorul, şeful clincii, medicii care trebuia să-şi facă treaba, dar şi structura organizatorică şi cea de la vârful spitalului".

Soţii Lungu acuză personalul unităţii medicale bucureştene că fiul lor, Sebastian, acum în vârstă de trei luni, nu vede, nu aude şi nu poate fi alimentat decât printr-un furtun, pentru că, în momentul naşterii s-a asfixiat cu cordonul ombilical, înfăşurat în jurul gâtului, lipsa aerului afectând creierul micuţului. Cuplul spune că această tragedie s-a produs pentru că tânăra a rămas nesupravegheată de către medicii şi asistentele care erau de gardă.

Managerul spitalului, Gheorghe Iana, a declarat la rândul lui că ancheta internă este în derulare, iar până atunci singura măsură care a putut fi luată a fost suspendarea din gărzi a medicilor implicaţi în acest caz, respectiv şeful gărzii, medicul de gardă şi cel neonatolog.

De asemenea, Cătălin Cârstoiu, director medical, a declarat că prima sesizare în legătură cu acest caz a fost primită la spital în 21 septembrie şi a venit din partea tatălui copilului. Acesta acuza echipa de gardă că nu a avut grijă de soţia sa în timpul naşterii şi din acest motiv copilul care a venit pe lume are grave probleme de sănătate. Potrivit directorului medical, în 24 septembrie a anunţat echipele responsabile de acest caz de declanşarea unei anchete şi le-a cerut tuturor note informative cu privire la incidentul semnalat de tatăl copilului. O lună mai târziu, respectiv 23 octombrie, a fost sesizat Colegiul Medicilor Bucureşti, iar organizaţia a răspuns în 6 noiembrie, confirmând că a primit respectiva sesizare.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a hotărât să cheme familia copilului despre care s-a spus că a suferit probleme de auz, vedere şi glutiţie din cauza neglijenţei unor cadre medicale de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti pentru a-i informa în legătură cu decizia sa de a aloca 50.000 euro pentru tratamentul în străinătate al micuţului.


sursa